Хиляди протестираха срещу прозападните лидери на Молдова, като преминаха през центъра на столицата на бившата съветска република, Кишинев, за шеста поредна неделя и изградиха нов палатков лагер дни след като полицията разчисти предишния такъв, предава Ройтерс.

Около 7000 демонстранти осъдиха рязкото увеличение на цените в страната, особено за газа, купуван от Русия. Те призоваха за оставката на президента Мая Санду и нейното правителство.

Протестите, организирани от партията на опозиционния политик в изгнание Илан Шор, се превръщат в най-сериозното политическо предизвикателство за Санду след убедителната й изборна победа през 2020 г. с проевропейска и антикорупционна платформа.

Но Санду и нейното правителство, подкрепено от голямо парламентарно мнозинство, не са сериозно застрашени за момента от тези протести в една от най-бедните страни в Европа, вклинена между Украйна и Румъния, с която бившата съветска република има тесни етнически, икономически и политически връзки.

Демонстрантите се събраха на централния площад в Кишинев в четири колони, но полицията ги отдалечи от парламента и резиденцията на президента.

Три по-малки партии, включително Комунистическата партия на Молдова, се присъединиха към протеста за първи път. Активисти поставиха лагер от няколко десетки палатки до прокуратурата, пет дни след като полицията премахна без инциденти много по-голям лагер пред парламента.

Шор, осъден за измама във връзка с банков скандал за 1 милиард долара, призова протестиращите по Интернет от Израел да настояват за предсрочни избори, "така че на власт да дойдат хора, способни да улеснят живота на "Молдовагаз"".

Така той подчерта трудностите на Молдова при осигуряването и плащането на газ от "Газпром" - правителството се оплака миналата седмица, че руският гигант е отказал да каже какъв обем доставки ще осигури следващия месец.

"Газпром" вече намали доставките през октомври с 30% и настоява Молдова да уреди неизплатени дългове на обща стойност 709 милиона долара.

Украйна оряза с 30% доставките на ток за Молдова

Украйна оряза с 30% доставките на ток за Молдова

Заради поредицата руски ракетни удари, които поразиха енергийната ѝ мрежа